Цільнозерновий хліб дуже корисний. Він багатий клітковиною, вітамінами і мікроелементами. Невипадково Державний науково-дослідний інститут хлібопекарської промисловості рекомендував включати цільнозерновий хліб в раціон жителів регіонів з несприятливою навколишнім середовищем.
Цільнозерновий хліб рекомендований для профілактичного харчування при серцево - судинних захворюваннях, діабеті, ожирінні .
Спекти такий хліб можна і в домашніх умовах. Роблять це в два етапи.
1 . На першому етапі необхідно підготувати зерно і холодну опару.
- Підготовка зерна.
- Зерно пшениці ( 150 грам) замочити у великій кількості води на 18-20 годин.
- Постановка холодної опари .
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне - 300 грам
- Вода - 200 мл .
- Дріжджі хлібопекарські - 5 грам
- Замісити тісто , перекласти його у велику ємність ( тісто буде рости і підніматися ) і залишити при кімнатній температурі на 16-20 годин.
2 . На другому етапі ( через 18-20 годин).
Подрібнення зерна.
Набряклі зерно пропустити через м'ясорубку з середньою гратами або подрібнити за допомогою блендера.
Заміс тіста на холодній опарі .
Інгредієнти:
- подрібнене зерно
- Борошно пшеничне - 300 грам
- Вода -100 мл .
- Дріжджі хлібопекарські пресовані - 5 грам
- Сіль - 6,5 грам
- Цукор- 7,5 грам
Замісити тісто і залишити його в ємності на 1 годину, щоб тісто побродити.
Випічка цільнозернового хліба.
Помістити тісто у форму для випічки.
Випікати при температурі 200 градусів 45 хвилин.
Приємного апетиту!
Комментариев нет:
Отправить комментарий